duminică, 27 iunie 2010

Teatrul Vienez de Copii






Undeva prin centrul Bucurestiului, pe o strada fiind cea mai importanta strada a Capitalei, strada Lipscani, se afla momentan Teatrul de Revista "Constantin Tanase". In aceasta cladire, intr-o mica sala de repetitii, 50 de copii repeta pentru piesa vietii lor. Ei sunt actorii Teatrului Vienez de Copii. Dar cum a aparut aceasta trupa de teatru? Totul a inceput in anul 1997 in Viena, unde unei mari actrite austriece, Sylvia Rotter, ia venit ideea de a creea o trupa de teatru formata numai din copii cu varste intre 5 si 18 ani. Prima oara a incercat un experiment care a avut un succes total. Actrita a testat 120 de copii prin exercitii de respiratie, miscare si dictie, iar copiii s-au descurcat surprinzator de bine. Astfel s-a infiintat prima trupa de teatru din lume formata numai din copii.
In Romania, Teatrul Vienez de Copii si-a deschis prima filiala la Oradea in 2007. Si in Oradea micii actori romani s-au bucurat de un mare succes, asa ca in 2009 s-a deschis filiala din Bucuresti. Managerul trupei de teatru, actrita Andreea Constantin, a inceput sa caute prin scolile si liceele bucurestene viitorii actori impartindu-le foi cu detalii despre trupa.
Copii au fost selectati prin doua ateliere de selectie numite workshop-uri. Ei au fost selectati de actorii companiei de teatru Passe-Partout Dan Puric, care sunt si instructorii micilor actori. La inceput nu am crezut ca o sa trec de selectii, dar ascultand indicatiile instructorilor si muncind din greu am reusit sa trec de selectii si sa intru in trupa alaturi de alti 50 de copii.
La primul curs am aflat piesa care urma sa o jucam pe scena: "Visul unei nopti de vara", scrisa de William Shakespeare. In numai cateva luni, toti am inceput sa avem o dictie buna si o respiratie demna de invidiat. Fiecare actor si-a primit rolul si a inceput sa lucreze din greu pentru a-l reprezenta pe scena. Eu am avut de interpretat pe Demetrius, un tanar atenian care e indragostit de Hermia, desi aceasta il iubeste pe Lysander. Sa nu o uitam pe Helena care il iubeste pe Demetrius, dar acesta o dispretuieste. Dar cum toate povestile au un final fericit, dupa multe peripetii prin padurea ateniana, Hermia se casatoreste cu Lysander, iar Demetrius cu Helena.
Dupa multa munca din partea noastra cat si a instructorilor, a venit vremea sa urcam pe scena si sa jucam piesa in fata a aproximativ 400 de spectatori, ei fiind parintii, rudele, prietenii si colegii nostri de clasa. Desi cu multe emotii sau trac, cum se spune pentru artisti, am urcat pe scena. Senzatia nu se poate descrie, parca simti ca intri intr-o alta lumea...in lumea piesei.
Piesa a avut un imens succes, iar aplauzele interminabile i-au facut pe micii actori sa se simta mandri de toata munca pe care au depus-o.
Acum, actorii pregatesc urmatoarea piesa: "Bolnavul inchipuit" scrisa de Moliere care probabil se va juca in luna octombire. Va astept pe toti sa veniti ca sa vedeti ceva ce nu a-ti mai vazut.

Un comentariu: